_MG_0491-RedigeraHIRES

Hon säljer bra – och dyrt

Oavsett om det är en massiv paradvåning eller en gemytlig etta som ska säljas går Rakel Hatz alltid in med samma engagemang och energi. Målet är enkelt – säljare och köpare ska vara överens, men objektet ska säljas till ett så högt pris som möjligt. Här berättar hon om hur hon blev en av Sveriges bästa mäklare.

Av Ida Käll Foto: Erik Flyg

Rakel Hatz Ålder: 30 år. Bor: Östermalm, Stockholm. Familj: Man, dotter på åtta månader och hund. Yrke: Mäklare på Eklund Stockholm New York. Utbildning: Byggteknik och fastighetsförmedling vid KTH. Studier i juridik, företagsekonomi och konsthistoria vid Uppsala Universitet. Intressen: Mat, om någon annan lagar. Vackra saker – allt från konst till skor och vackra hem. Dold talang: Är händig och bra på att snickra och sy, men även duktig på att måla och teckna. Aktuell med: Säljer just nu bland annat två stora våningar på Östermalm, en för 18,9 miljoner kronor och en för 20,5 miljoner kronor.

Rakel Hatz har omskrivits som en av branschens hårdast arbetande mäklare. Hon säger själv att hon jobbar ”väldigt mycket” och lägger ner ett stort engagemang vid varje försäljning. Viktigt är att ge både säljare och köpare den service de behöver och att inte ge upp även om marknaden är tuff.

– Om ett objekt tar lite längre tid att sälja ser jag till att ha fler visningar och att alltid vara tillgänglig och flexibel. Jag ger mig aldrig, berättar Rakel.
För tre år sedan arbetade hon bland annat med Sveriges dittills dyraste lägenhet. Säljaren begärde 80 miljoner kronor för den 462 kvm stora våningen på Östermalm.
– Det är klart att du som mäklare alltid vill sälja de mest imponerande och dyraste objekten. Det finns mycket prestige i yrket på det sättet. Men mitt sätt att sälja är likadant oavsett om det rör sig om en mindre lägenhet eller en paradvåning. Hur stort eller litet objektet än är så är det förmodligen en väldigt viktig affär för ägaren. Jag går alltid in med samma energi, oberoende av projektets storlek.

Uppväxten i Sörmland präglades av lantliv och hästar, men för Rakel var det alltid en självklarhet att flytta närmare huvudstaden. Efter gymnasiet sökte hon till juristprogrammet vid Uppsala universitet.
– Många unga reser förmodligen utomlands eller provar på olika jobb för att komma på vad de vill göra i framtiden. Jag valde att börja plugga för att hitta svaret på den frågan.
Studietiden i Uppsala bestod av ett bubblande nationsliv och utöver juridiken läste Rakel även kurser i företagsekonomi och konsthistoria.
– Såhär i efterhand har jag sett att det finns en röd tråd genom mina studier. I arbetslivet har jag fått användning för allt jag har läst. Jag var väldigt intresserad av att läsa juridik men var inte alls säker på om jag ville bli jurist. Sedan fick jag ett plötsligt intresse för mäklaryrket och valde att söka till mäklarprogrammet vid KTH. Det var först då jag kände att jag verkligen utbildade mig till det jag skulle bli, förklarar hon.
Hur upplevde du mäklarutbildningen vid KTH?
– Den var väldigt bra. Jag kände att jag var intresserad av precis allt som vi läste. Jag har inget genuint intresse för matematik, men det som var allra roligast under utbildningen var kurserna i byggteknik – som innehöll väldigt mycket matte. Jag räddades av mitt intresse.
Hur vad skillnaden mellan tiden i Uppsala respektive Stockholm?
– Det var en stor skillnad. När jag var yngre levde jag det glada studentlivet i Uppsala, men när jag kom in på KTH fokuserade jag enbart på studierna och på att försöka få in en fot i branschen. Det fanns inte utrymme för annat. Jag extrajobbade på ett mäklarkontor och lyckades få en hel del praktisk erfarenhet redan innan jag läst färdigt.

Extrajobbet var på Svensk Fastighetsförmedling i Vasastan och självklart hade Rakel en strategi med att ta första steget in i karriären på en stor och välkänd mäklarbyrå.
– Det var bra att börja på ett större bolag eftersom det fanns möjligheter att sälja väldigt mycket. På så sätt kunde jag få upp en ordentlig säljvana. Det gav mig en ordentlig grund för hur yrket fungerar. Jag skulle inte rekommendera något att direkt efter examen börja på ett mindre företag. Där krävs det oftast att du har en kundkrets och ett nätverk sedan innan, vilket kan vara svårt om du kommer direkt från skolan. På större mäklarbyråer finns det många kollegor att fråga om hjälp.
Hur stor användning har du av din juristutbildning i mäklaryrket?
– Väldigt stor. Juridiken är en grundtrygghet genom hela försäljningsprocessen. Vi gör stora affärer och jag är huvudansvarig för att allt ska bli rätt och då är det viktigt att både säljare och köpare känner sig trygga.

Rakel med Fredrik Eklund. Foto: ESNY

2009 startade entreprenören Fredrik Eklund mäklarfirman Eklund Stockholm New York. Tanken var att specialisera sig på de mest exklusiva objekten, men efter ett tag inkluderades även mindre objekt. Sommaren 2010 slog kontoret på Humlegårdsgatan i Stockholm upp portarna. Det dröjde inte länge förrän Rakel Hatz fick ett samtal. Fredrik Eklund hade haft ögonen på den nya mäklarstjärnan och såg gärna att hon började arbeta för honom.
– När jag träffade Fredrik för första gången gjorde han direkt ett bra intryck på mig. Han var väldigt inspirerande som person och vi delade samma tankar och åsikter kring mäklaryrket. Många mäklare stampade på i samma gamla spår och Fredrik såg att det fanns ett behov av något nytt. Det lockade mig. Jag var aldrig orolig för att det inte skulle gå bra. Jag såg det som en chans jag bara måste ta.
Hur kände du inför att komma till ESNY?
– Det jag slogs av med en gång när jag kom hit var Fredriks energi. Det är få människor som har den energi han har. Även om du bara träffar honom en kort stund sprider sig hans energi direkt. Det är unikt, jag vet ingen annan människa som är så. Fredrik som person är en stor anledning till att jag föll för att arbeta här.
Varför tror du att Fredrik fick upp ögonen för dig?
– Affärerna på min tidigare arbetsplats gick bra och jag sålde mycket, men jag märkte att jag hade ett intresse för att sälja större objekt och att jag dessutom hade en talang för det. Jag lyckades ta in de stora och svåra objekten. Oftast vänder sig sådana kunder till mer exklusiva mäklarbyråer och nu vände de sig till mig. Fredrik såg att jag hade potential att göra bra ifrån mig. I den här branschen handlar det väldigt mycket om hur du är som mäklare.
Hur är arbetstempot, är det tuffa dagar?
– I mäklaryrket är engagemang och energi A och O. Det handlar om människors största affärer. Som mäklare måste du vara både en duktig säljare och en bra förmedlare. Du måste också ha ett sinne för detaljer och vara noggrann eftersom det är viktigt att allt blir korrekt. Kunderna ska känna att du gör allt i din makt för att sälja deras bostad till ett högt pris.

Stadigt på taket av ett nyproduktionsobjekt. Foto: Peo Bengtsson

I höstas skrev Dagens Industri om den hårda konkurrensen och de sjunkande bostadsförsäljningar som gett mäklarbranschen lönsamhetsproblem. I Stockholms län noterades den lägsta siffran på fem år och många mäklare hade svårt att få ihop sina provisionsgrundade löner.
– Mäklarbranschen är tuff, men jobbar du mycket lönar det sig. Eftersom det är ett provisionsbaserat yrke ser du tydliga resultat. Det har såklart sin charm. Om du säljer väldigt mycket visar det sig tydligt och det finns inget stopp för hur mycket du kan tjäna. Säljer du ingenting står du utan lön. Jag är en tävlingsmänniska och för mig är mäklaryrket roligt och motiverande.
Hur har du utvecklats under din tid på Eklund Stockholm New York?
– Tack vare att jag har fått chansen att sälja fantastiska objekt har jag utvecklats otroligt mycket. Nu senast har vi sålt väldigt mycket nyproduktion och det är något jag skulle vilja ta mig an ännu mer i framtiden. Då har du möjligheten att vara med i ett tidigt stadium och ge förslag direkt till arkitekten. Jag vet vad kunderna i ett visst område efterfrågar och hur man skapar en produkt som är väldigt attraktiv. Om det resulterar i högre priser gynnar det alla inblandade.

I fjol blev Rakel mamma. För någon som är van vid att jobba sex av veckans sju dagar kan det vara en omtumlande upplevelse att gå på mammaledighet och plötsligt tillbringa merparten av sin tid hemma.
– Att jag blev mamma har gjort mig mer mån om min egen tid. När jag hade varit hemma i några månader kände jag en otrolig längtan efter att börja jobba igen. En fördel med mitt yrke är att jag kan gå in och sköta några försäljningar även om jag egentligen är hemma och tar hand om mitt barn. För mig är det viktigt att kombinera mammarollen med ett socialt liv.
Vad tror du ligger bakom din framgång?
– Jag har alltid varit väldigt målmedveten och noga med att sätta upp tydliga mål och delmål. Jag är stark i mina beslut. Så var jag under studietiden och även när jag bytte från att vara på en stor mäklarfirma till att gå över till en liten, entreprenöriell sådan. Jag har haft väldigt lätt för att gå min egen väg.
Hur var det att sälja ditt första objekt?
– Tre timmar efter att jag fått min registrering som mäklare gick jag och tittade på mitt allra första egna objekt, en liten etta. Mina ben skakade lite, men det kändes bra och jag lyckades sälja den – och det till ett dyrt pris.
Har du något drömobjekt att sälja?
– Som mäklare vill man alltid sälja de största, finaste och dyraste objekten. Jag har bland annat prickat av ett slott från min checklista. Det måste vara bostädernas bostad och det var väldigt spännande att sätta sig in i ett sådant historiskt objekt.
Vem eller vilka inspirerar dig?
– Fredrik inspirerar mig väldigt mycket med sin energi och sitt driv, men jag inspireras även av målmedvetna människor i andra branscher. Folk som vågar vara banbrytande, som vågar göra något nytt och tror på sin idé.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close