Blanda cocktails som proffset

Sedan ett par år tillbaka sveper en ny cocktail-era över världen och bartenders har än en gång blivit en yrkeskår som utövar sitt yrke med stolthet. Återigen kan vi avnjuta traditionella cocktails samtidigt som nya drinkar skapas med hjälp av ny teknik, nya ingredienser och moderna tankar. Här är ett urval ur den prisbelönta bartendern Jimmy Dymotts ”Cocktails: 60 drinkar levererade av Sveriges säkraste bartender”.

Recept av Jimmy Dymott Foto: Ingvar Eriksson

Sidecar

Detta är en riktig klassiker från förbudstiden i Amerika och kanske en av få drinkar som verkligen kom till under just den här perioden. Drinken sägs vara uppkallad efter en kapten som blev skjutsad i en sidovagn fram och tillbaka från Hotel Ritz i Paris.

5 cl brandy, alternativt cognac av yngre sort
3 cl Cointreau
3 cl pressad citron

Blanda ingredienserna i en shaker med is och skaka hårt. Servera i ett cocktailglas med sockrad kant, och garnera med en stor bit citronzest*.
*En citronzest är det yttersta skalet från en citron som skärs bort och sedan pressas oljorna ur i drinken.

Moscow Mule

 

Under en blöt kväll ska denna inte särskilt avancerade blandning ha uppfunnits och döpts till Moscow Mule – Moscow för att vodka ansågs vara en rysk produkt, och Mule var ett namn för en drinkkategori med citrus och gingerbeer. Kopparmuggarna var en säljgimmick och drinken användes för att marknadsföra Smirnoff i barer och sägs vara bidragande till att få jänkarna att byta ut gin mot vodka som deras ”white spirit of choice”.

7 cl Smirnoff
1/2 pressad lime
3 stänk Angostura Bitters
7–8 cl Gingerbeer

Bygg drinken på is i en kopparmugg. Om du inte har en kopparmugg går det bra att använda ett Old Fashioned-glas.

New York Flip

Från början var skillnaden mellan en flip och en egg nogg att man hade grädde eller mjölk i en egg nogg, men på senare tid har den skillnaden försvunnit och många bartenders använder grädde i sina flippar för att få dem krämiga.

4 cl bourbon
3 cl Ruby Port
1 ägg
2,5 cl sockerlag
muskot

Blanda ingredienserna i en shaker och skaka med is. Servera i ett mindre vinglas utan is. Riv muskot på toppen.

Breck and Brace

Drinken kommer från William Boothbys The World’s Drinks and How To Mix Them (1908). Buck and Breck är en annan variant som tillskrivs Jerry Thomas men han hade ett stänk absint och två stänk Angostura Bitters i sin. Breck and Brace åker upp och ner på listan på Little Quarter – det är en bra och enkel partydrink som alltid får igång festen.

1 del champagne
1 del cognac
1 mindre näve strösocker

Fukta insidan av en coupette – ett champagneglas à la 1920-tal – med en skvätt champagne och pudra den med strösocker. Rör cognac i ett rörglas med is och häll upp i coupetten. Toppa med iskall champagne.

 

 

Sveriges säkraste bartender
Jimmy Dymott började sin karriär som glasplockare på en nattklubb i Stockholm och insåg snabbt att det var bakom bardisken han hörde hemma. 2010 utsågs han till Årets svenska bartender och i dag driver han baren Little Quarter på Marie Laveau i Stockholm. ”Cocktails: 60 drinkar levererade av Sveriges säkraste bartender” utkommer i april 2013. (Bonnier Fakta)

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close