adovaktbyra_stockholm_karriar

Om värdet av att bygga relationer

Hade han inte utbildat sig till jurist tror han att han arbetat som lärare eller försökt bli fotbollsproffs. Darragh Byrne är vd på advokatfirman White & Case i Stockholm och i år firar han tio år i Sverige. Vi träffade honom för att prata studentliv, modernt företagande och om fördelarna med att arbeta på en global firma.

Text Emma Castman Foto Erik Flyg

– Jag bodde i Belgien från att jag var åtta till att jag fyllde femton. Och när jag ser tillbaka på den tiden var det nog de åren som satte prägel på min framtid. Jag fick stifta bekantskap med det internationella klimatet och lärde känna människor från hela världen. När det väl var dags för mig att stå på egna ben kändes det naturligt att bo och arbeta utomlands.

Darragh Byrnes resa är imponerande. På kort tid har han klättrat på karriärstegen och trots att han bara är 40 år fyllda kan han sedan ett par år tillbaka titulera sig vd på en av världens bästa advokatbyråer – White & Case. Med genuin passion och påtaglig glöd värnar Darragh Byrne om sina medarbetare och klienter. Han vet vad som krävs för att åstadkomma framgång, men poängterar flera gånger vikten av balans.
– Det handlar om att kombinera passion och nyfikenhet med energi och driv.

Sedan 2012, när Darragh Byrne blev en del av den internationella advokatbyrån, har företaget vuxit enormt. Både nationellt och internationellt. Globalt och i Norden rankas White & Case som nummer ett enligt Mergermarket M&A League Table med ett transaktionsvärde på 665 miljarder amerikanska dollar, vilket är rekord.
– Vi vill växa lönsamt och långsiktigt och vår företagsmodell är enkel – våra medarbetare är få, men passionerade. Och vi arbetar för våra klienters räkning.

20170503_DSC_6725-Redigera

Trots att White & Case är en internationell byrå vill de inte finnas bara för att finnas. De väljer strategiskt ut sina positioner och under de senaste åren har byrån vuxit med cirka 20 procent. Idag finns det 40 White & Case-kontor i totalt 28 länder, spritt över Asien, Europa och USA. Sverigekontoret invigdes 1983 och blev därmed landets första internationella advokatbyrå. Idag finns omkring 75 medarbetare på plats på kontoret på Biblioteksgatan i Stockholm och tillsammans verkar de inom de fyra områdena; Mergers & Acquisitions, Banking, Disputes och Capital Markets.
– Det som gör oss unika är vår internationella styrka. Och vi har en strategi för att ständigt utveckla den. Alla White & Case-kontor ska dela värderingar, vara schyssta mot varandra, levererar gentemot sina klienter och sträva framåt. Får man till den planläggningen över hela världen får man också till ett fungerande samarbete över landsgränserna.

Darragh Byrne inledde sin karriär i London där han direkt efter studierna påbörjade sommarpraktik på diverse byråer. Både stora, medelstora och små.
– Det var en ny värld för mig. I början försökte jag vara avvaktade och insupa atmosfärerna för att sen kunna prestera och agera. Om jag ska ge ett tips till alla studenter är det just det – ta ett steg tillbaka och försöka att inte ryckas med av allt nytt. Ha tålamod till att kombinera det sociala och det yrkessamma.

20170503_DSC_6678-Redigera-2

Förutom ett par svenska kompisar från ungdomsåren i Belgien kom Darragh Byrne först i kontakt med Sverige år 2002. Han arbetade på den brittiska byrån Linklaters och gjorde ett utbyte i Stockholm. Därefter tog det fyra år innan han flyttade till Sverige permanent.
– Jag känner mig både svensk och internationellt. Jag älskar människorna och förutsättningarna som finns här. Här är det enkelt att kommunicera, öppet och ärligt.

Du har arbetat dig uppåt, från trainee till vd, på ganska kort tid och känns väldigt målinriktad. Men hur kom du på att det var det här du ville göra från första början?
Det var inte någon cool hollywoodfilm som fick mig att fastna för yrket. Mitt driv har mer vuxit fram med tiden. Jag hade bra betyg i skolan och fick höra att juridik var ett passande yrkesval för de som ville göra karriär. Sen var det min tid på de olika praktikplatserna som gav mig ett definitivt svar på att det här var vad jag ville göra.

Vad har varit ditt recept på framgång?
– Jag har haft tålamod, jobbat hårt och tillåtit det att ta tid. Det är inte svårare än så.

Är det inte jobbigt att låta det ta tid? Som ny i branschen vill man väl visa framfötterna och levererar, snabbt och bra?
– Jo, verkligen. Det ser jag hela tiden, överallt. De flesta vill för mycket för snabbt, men jag vill verkligen poängtera att det inte alltid är bra. Låt det ta tid, lär dig vad branschen och yrket handlar om och viktigast av allt – kom på vad det är du vill göra. När du känner glädje i dina arbetsuppgifter, vad det än är, kommer framgången naturligt. Och tiden går fort ändå. Tro mig.

Jämfört med många konkurrenter är Darragh Byrne en ung ledare, och det är något han ser som en fördel. I sitt chefskap nyttjar han den klara minnesbilden av sina egna studieår och känslan av att vara ny i branschen. White & Case som byrå är modern och fokuserar på öppet ledarskap och stor frihet. Här vill man framåt och drivs av strävan att bli bättre.
– Klichén om att man levererar som bäst när man gör sådant som man tycker är kul stämmer verkligen. Känner mina medarbetare att de trivs har de hamnat rätt. Om inte hjälper jag dem mer än gärna med att hitta en ny väg. Här vill vi allas bästa. Byråns drivmedel är glädje.

Just glädje och nöjsamhet är ord som Darragh återkommer till med jämna mellanrum. Och fördomen om att jurister är stela, stringenta och opersonliga blir vagare ju längre in i samtalet vi kommer. Darragh är medveten och målinriktad och upplevs som allt annat än torr och tråkig. Han uppmuntrar en till att leva i nuet, och skojar om att han ibland är rädd för att låta för mycket som en yogainstruktör.
– Det är väldigt många som bara tänker karriär. De tittar framåt och glömmer bort allting runt omkring. Det är klart att man måste ha en plan och sköta sitt arbete, men det handlar också om att leva och utvecklas.

20170503_DSC_6902-Redigera-2

För att passa in på White & Case menar Darragh att man måste vara sugen, känna glöd och trivas med att arbeta tillsammans med kollegor från hela världen. Tidigt exponeras man för världsperspektivet och tilldelas stort ansvar. Och för de som i framtiden vill vidga syna vyer och söka arbete utanför Sveriges gränser menar Darragh att White & Case är en perfekt byrå. Flera svenskar gör utbytesår på internationella kontor och Darragh berättar att han alltid får väldigt bra feedback från de kontor som tar emot svenska jurister.
– Att ha ambitionen att komma utomlands är bra. Med utmaningar trivs man, och vi tar in folk som vi vet drivs av det tankesättet. Sen finns det så klart alltid stöttning bakifrån. Det är häftigt att se hur det stela och något tillbakadragna hos nyanställda på kort tid byts ut mot självförtroende och prestation.

Vad är den vanligaste jobbfrågan du får från folk utifrån?
– En fråga jag ofta får är hur mycket vi arbetar. Många har en bild av att vi går in i ett rum utan fönster och stannar där i dagar. Men så är det absolut inte. Att vara anställd här är inget nio till fem-jobb, men det är faktiskt inte överdrivet mycket mer än så. Emellanåt innebär det många timmar och slitsamma processer. Och i och med att vi jobbar internationellt har vi tidsskillnader att ta hänsyn till, men överlag är det inte så farligt. Tycker man dessutom att det man gör är roligt blir ju allt mycket lättare. Så är det med allt i livet.

Till alla studenter som har som mål att bli en del av er, vad har du för tips?
– Ha koll på vad som händer i branschen. Men var framförallt nyfiken, ha tålamod och var på. Jag ser direkt om någon brinner för det här, de har glöden i ögonen.

Och hur är det med betyg? Är de viktiga?
– Betyg betyder så klart mycket, men är verkligen inte allt. Man måste ha förutsättningarna för att kunna lösa de tekniska bitarna, men mycket kan man lära sig efter hand. Vi lägger större vikt vid personligheter. Jag vet vilka som lyckas och har erfarenhet av rekrytering. När man kommer innanför de här dörrarna är det man har med sig i bagaget som bortblåst. De ska finns där som en ryggrad och ingiva ett självförtroende, men inte mer.

Darragh har själv studerat på både Oxford, College of Europe och Trinity College, och summerar sina utbildningsår som många – och bitvis slitsamma.
– Totalt studerade jag i sex år. I slutet kände jag mig väldigt färdig och fick kämpa för att hålla motivationen uppe, jag var hungrig på att komma ut i branschen och börja jobba på riktigt. Men summa summarum – min studietid bestod av en bra blandning mellan slit och nöje. Det fanns tider då jag var tvungen att arbeta hårt, för att därefter kunna släppa efter lite mer. Det är ju precis så som arbetslivet fungerar.

Och nu när du har varit i branschen i 20 år, vad är det som fortfarande driver dig?
– Jag tycker så klart fortfarande att det är roligt när jag får in transaktioner, det genererar kickar. Men det som verkligen driver mig är att arbeta med duktiga medarbetare och bra klienter. Det är enormt roligt att se folk blomstra och utvecklas, växa in i en roll och få ett självförtroende. Som arbetsgivare är det de bästa betyg man kan få.

För att få sina medarbetare att växa arbetar White & Case mycket med mentorskap. Darragh är själv handledare till flera anställda och minns vilken betydelse den formen av coaching och uppbackning haft på honom. Hur han strategiskt plockat ihop det bästa från varje mentor för att sen skapa sin egen verklighet.
– Min yrkesmässiga förebild är en mentor från mina trainee-år i London. Han pushade mig i rätt riktning och jag var tidigt imponerad över hans förmåga att få ihop ett team och jobba tekniskt.

För att runda av – vad har du för framtidsmål?
– Fortsätta utvecklas, bli större och arbeta för att hjälpa ännu fler upp i karriären.

Och till sist – om du inte jobbat med det du gör, vad tror du att du hade gjort då?
– Jag hade valt att bli lärare, eller satsat på att bli fotbollsproffs. Just fotbollsspelare var länge en dröm. Och jag hade potential –  fram tills att jag började plugga och började njuta lite väl mycket av det goda i livet.

20170503_DSC_6894-Redigera

Darragh Byrne
Ålder: 40 år.
Bor: Stockholm, men kommer ursprungligen från Irland.
Yrke: Vd på advokatbyrån White & Case i Stockholm.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close