Denna artikel innehåller reklam
Det finns flera vanliga myter om factoring. Factoring går ut på att du säljer fakturor för att få loss kapital snabbare. Trots myterna som målar ut fakturaköp som farliga så är det många svenska företag som väljer att öka kassaflödet på detta vis.
Under senare år så har statistik visat att alltfler mindre aktiebolag går i konkurs. Det är klart att anledningen till detta inte är att de sålde fakturor eller att de inte fick loss kapital på detta vis. Men factoring kan vara ett verktyg som gör att ett mindre företag kommer loss och kan göra viktiga investeringar för att öka lönsamheten och överleva.
Här är några av de allra vanligaste myterna om fakturaköp. De bygger ibland på en gnutta sanning men stämmer ofta riktigt illa med verklighetens factoring i Sverige.
Fakturaköp ser inte bra ut
När du säljer fakturor så kommer räkningar till kunder att komma från factoringbolaget. En del menar att det här inte ser bra ut. Enligt myten så skulle factoring få ditt företag att framstå som mindre seriöst. Så är det inte när du väljer en bra samarbetspartner som till och med kan erbjuda dina kunder bättre och populära betalningsalternativ. Då kommer dina räkningar att upplevas som proffsigare och smidigare än vad de gjorde då du själv skötte faktureringen.
Det är bara svaga företag som säljer fakturor
Factoring ses av vissa som ett tecken på svaghet. Man tänker sig att starka företag inte behöver få fram pengar snabbare genom att sälja fakturor. Men så är det förstås inte. Om du använder fakturorna för att få ut pengar snabbare så kan de faktiskt vara bättre än ett företagslån. Företagslånen ses ju knappast som ett tecken om att företaget är svagt. På precis samma sätt kan fakturaköpen ses som en investering.
Kontrakt för fakturaköp är tvingande
Man måste inte sälja alla fakturor för att man väljer factoring. Dagens factoringbolag är mycket flexibla. Med fakturaköp kan du välja att sälja en faktura eller några stycken. Dessutom så är avtalen skräddarsydda. Det går att påverka avtalet för fakturaköp så att det blir så bra som bara möjligt. Visst kan det finnas slavavtal men då ska du verkligen inte skriva under. Det är alltid viktigt att vara medveten om vilka villkor som gäller. Detta oavsett om du ska sälja fakturor eller om du köper in en tjänst till din verksamhet.
Factoringbolag luras
Svenska factoringbolag måste vara godkända av Finansinspektionen. Det går inte att erbjuda den här typen av tjänster hur som helst i Sverige. Trots detta så är det förstås så att du kan uppleva att du blir lurad när det verkar som att fakturaköpen kommer att kosta en viss summa och sedan blir dyrare.
Factoringbolag luras inte, men det kan finnas bolag som är mindre tydliga än andra vad gäller regler och kostnader. Med tanke på detta så är det alltid smart att göra lite research innan du väljer ett bolag för att få det bästa fakturaköp som du kan få.